3 en 4 mei 2019: Herdenkingsconcerten

Op vrijdag 3 mei en zaterdag 4 mei heeft het Nieuwegeins Amateur Symfonieorkest (NAS) samen met het NAS-projectkoor en enkele solisten, het requiem van Saint-Saëns ten gehore gebracht ter gelegenheid van de nationale dodenherdenking.

Deze herdenkingsconcerten vinden al sinds jaar en dag plaats in de Barbarakerk in Vreeswijk. Het geheel stond ook dit jaar onder de bezielende leiding van Hans de Munnik.

De herdenkingsconcerten begonnen met werken van Mendelssohn, Verdi (Ave Maria), Händel (Ombra mai fu), Casals (song of the birds, een vredesgezang van de vogels, door cello en harpen) en Mozart’s (Ave Verum).

Daarna volgde het Requiem van de Franse componist Camille Saint-Saëns (1835-1921); een werk dat hij schreef tijdens zijn verblijf in Zwitserland in 1878. Dit muziekstuk staat bekend om zijn indringende smeekbeden waarin koor en solisten elkaars afwisselen. Het hoorbare verdriet krijgt een extra lading wanneer we weten dat Saint-Saëns korte tijd later zijn beide zoons verloor.

Solisten zijn Esther Putter (sopraan); Marie Anne Jacobs (alt); René Veen (tenor) en Joep van Geffen (bas).

De celliste was Meike Jongejan.

Op het orgel speelde Ad Bethlehem -en dit maal voor een verrassingseffect ver boven de luisteraars in de kerk- bijgestaan door de drie trombonisten Frits Kuik, Jan van Steenderen en Bart Jannink.

Tijdens het concert op 4 mei werd om 20:00 uur twee minuten stilte in acht genomen, waarna gezamenlijk het Wilhelmus werd gezongen en gespeeld.

Geef een antwoord